Пълната подкрепа за Украйна трябва да продължи. Това каза вицепремиерът и министър

...
Пълната подкрепа за Украйна трябва да продължи. Това каза вицепремиерът и министър
Коментари Харесай

Габриел пред испанския посланик у нас: Пълната подкрепа за Украйна трябва да продължи

Пълната поддръжка за Украйна трябва да продължи. Това сподели вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел по време на представянето на целите на председателството на Испания на Съвета на Европейски Съюз през днешния ден в София от посланика на Испания у нас Алехандро Поланко Мата. 

Габриел акцентира, че по време на шведското председателство на Съвета на Европейски Съюз имаше прогрес по редица значими тематики, като основна тематика остава Украйна. Наистина е доста специфичен миг, в който поемате председателството, много документи следва да се приключат, уточни тя. 

Поздравяваме избора на испанското председателство за мото - „ Европа, по-близо “, защото това е доста подходящо, тъй като Европа би трябвало да стигне по-близо до своите жители и мнението на хората. Точно опциите ни да сме гъвкави, да се оправяме с рецесии, да решаваме ежедневни въпроси и да вършим политики, които подкрепят проблемите на хората, както и поддръжката за Украйна, даде за образец тя. 

Посещението на Санчес в Киев при започване на президентството е доста мощен сигнал, който беше насочен към целия свят, добави Габриел. Българското държавно управление е изрично за поддръжката на Украйна и можете да продължите да разчитате на нашата поддръжка. Руската експанзия в Украйна има неблагоприятен резултат върху сигурността на Европа и би трябвало да укрепваме катацитета на Европейски Съюз, както и за нашата лична сигурност, разяснява Габриел.

По думите на вицепремиера би трябвало и да способстваме за превенция и за решаването на спора. 

Напълно поддържаме европейското бъдеще на Западните Балкани, сподели още Габриел. Според нея подкрепата е сигнал за ангажираността на Европа, както и за резултатите, от които могат да благоденстват жителите. 

Присъединяването към Шенген през 2023 година остава съществена цел на България, уточни Габриел и благодари на поддръжката на Испания за страната ни. 

България приветства насърчаването на обществената и икономическата правдивост, добави тя. 

 

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР